2016. jún 15.

Tanácsok zenehallgatónak!

írta: MUZIXblog
Tanácsok zenehallgatónak!

Ezen oldalon a mobil zenehallgatással ismerkedő, vagy már intenzíven foglalkozó embereknek kívánunk segíteni tanácsokkal, intelmekkel.
Az oldal egyre bővül, ahogy TOP problémák, kérdések jelentkeznek!

Ne fukarkodjunk a kérdésekkel, a válaszok hatására ugyanis a tanácsok mennyisége folyamatosan nőni fog!

Legfontosabb tanács:
Minden vásárlás előtt hallgassuk meg a kiválasztott eszközt!
Ne csak szó- és írásbeli tanács alapján vásároljunk!

 

Vásárlás

Tanácsos előre meghatározni egy költség keretet, amit a termékekre akarunk költeni.
Alap esetben telefonhoz keresünk fül- vagy fejhallgatót, tehát könnyebb helyzetben vagyunk, egy termékkörre kell koncentrálnunk.
Ha rendszert szeretnénk építeni, akkor a költségeinket meg kell osztanunk, ez általában úgy jó, ha egyenlő arányban oszlik meg a két komponens között. Tapasztalataink alapján a többség még is nagyobb hangsúlyt fektet a lejátszóra fordítandó költségnek,  ami egyenes utat kínál a másik komponens későbbi fejlesztésének. Ez egy végtelen folyamatot generálhat arra affin egyéneknél, aminek csak a pénztárcánk szabhat határt.
Például egy 100 ezer forintos lejátszóhoz nem tanácsos az ötödébe kerülő fülest választani, mert nem biztos hogy ki tudja használni a képességeit, sokkal jobb eredményt érhetünk el azonban, ha megfelelő körültekintéssel választunk egymáshoz bizonyos készülékeket. Ez az illesztés, illeszkedés, együttműködés témakörébe tartozik. gyakorta használjuk a szinergia szót ami ebben az esetben az egymáshoz való viszonyt jelöli.

Fülhallgatók

Viszonylag kis méretű, rendszerint fülbe (hallójáratba) helyezhető hangkeltő egységek.
Itt alapvetően egy konkrét csoporttal foglalkozunk intenzíven, ezeket a népnyelv “agybadugós” fülhallgatónak (In Ear Monitor – IEM) nevezi, amiatt, hogy egy speciális illesztékkel a hallójárat kezdeti szakaszába illeszkedik.
A hangképüket sok tényező határozza meg, ezek közül a legfontosabbak a meghajtók (hangszórók – driverek) típusa, minősége, a felépítésük, a kábeleik minősége és az illesztékek típusa (a legolcsóbb cserélhető alkatrész, ami igen intenzíven beleszólhat a hangképbe, erről később bővebben beszélünk).
Viszonylag könnyen hajthatóak, telefonon is megfelelő hangerőt képviselnek és nem elhanyagolandó szempont a könnyű viselet és tárolhatóság. Drágább termékeknél tanácsos megfelelő dobozban elhelyezni őket használaton kívül.

Fejhallgatók

Közepes és nagy méretű darabok, megkülönböztetünk fület körülölelő és fülre illeszkedő típusokat.
Mobil zenehallgatás gyanánt az utóbbi típusok elterjedtebbek, de láthatunk példát néhány méretes – fület körül ölelő – darabra is. Telefonhoz a kisebb belső ellenállással (impedancia) rendelkező, nagy érzékenységű darabok jöhetnek számításba, de itt is tanácsos vétel előtt kipróbálni a kiválasztott típust.  Az ok, hogy a száraz adatok nem mindig mérvadóak, sok esetben nem lesz megfelelő hangerő, vagy ami ugyan ilyen gyakori, nem lesz megfelelő hangkép.
Hangkép kapcsán itt arra célzok, hogy nem megfelelő dinamikával, részletességgel szólalnak meg a fejhallgatók, ezek többsége ugyanis igényli a nagyobb energiát leadni képes hangkeltőket. Tanácsos ezért megfelelő lejátszót (DAP ) vagy megfelelő telefonra köthető erősítőt választani forrásul.

DAP – Digital Audio Player

Itthon  az mp3 lejátszó kifejezés terjedt el, de az egyre terjedő nagy felbontású és veszteségmentes formátumok elterjedésével ez kezd idejétmúlttá válni, jobb ha helyette a DAP vagy egyszerűen a lejátszó szót használjuk.
Áruk 10 ezer forinttól a csillagos égig (akár 2000 dollár) terjed, ennek megfelelő hangminőségbeli különbségekkel.
Otthon jobbára telefonnal hallgatunk zenét mobil fronton, otthon pedig jól megszokott házimozi rendszerünk erősítőjén található fejhallgató kimenetre csatlakoztatunk egy fejest, itt jegyzem meg, hogy ezeknek az erősítőknek a fejlesztése közben nem sok energiát fektetnek a fejhallgató erősítés tervezésébe és kivitelezésébe, ezért ne várjunk olyan minőséget, mint pl egy jobb PC hangkártya esetén ami a harmadik általánosan elfogadott otthoni zenehallgatási módszer.
Utcán, útközben, közlekedési járműveken viszont marad a telefon, vagy DAP.

A DAP olvassa és dekódolja a digitális jelet majd erősíti, hogy az a fülhallgató számára elfogadható hangerővel és minőségben szólaljon meg. Ilyen szempontból egy “all in one” készülék, természetesen ezt minden telefon is elvégzi, csak nem olyan minőségben, mint az erre a funkcióra kifejlesztett, kihegyezett eszköz.

 

HASZNOS LINKEK

Muzix webshop: muzix.hu
Muzix blog: blog.muzix.hu
Inda blog: muzix.blog.hu
MuzixGroup: muzixgroup.hu

facebook
facebook.com/MuzixGroup

Szólj hozzá

Tanácsok