2016. jún 15.

Driver-flex jelenség

írta: MUZIXblog
Driver-flex jelenség

Hogyan óvhatod meg in-ear (hallójárati) fülesedet az elnémulástól? A Driver-flex jelenség…

Sokan tapasztalták már meg, hogy a füljárati fülhallgatók, más néven in-ear, vagy egyszerűbben “agyba dugós” egyik oldala, vagy mindkettő is elnémul, pedig a kábelre nagyon vigyáztál. Mitől van ez? Nos, ez a driver flexjelenség, amelyet EL TUDSZ KERÜLNI, ha odafigyelsz egy kicsit, és elolvasod ezt a jegyzetet!

Ez a jelenség a dinamikus fülhallgatókra jellemző, ahol teljesen zárt a füles háza, de azoknál is előfordulhat, ahol nyílt. Szinte soha nem fordul elő azonban a kiegyensúlyozott armatúrás füleseknél, de ha ránk hallgatsz, bármilyen hallójárati fülesed van, ezentúl erre figyelemmel leszel!

A driver flex jelenség egyszerű fizikai alapokon nyugszik, amelynek oka a légnyomás különbség. Amikor bedugod a füledbe a fülest, a szilikonpárna légmentes zárása miatt nyomás alakul ki a hallójáratodban a saját dobhártyád és a füles házában lévő hajszálnál is vékonyabb, finom kis membrán között.

Mivel semmilyen irányban nem tud kiegyenlítődni a nyomás, a membránt a teljes negatív kilengésének irányába kitolja, erősen túlterhelve azt. Ez jól hallható “recsegő” hanggal jár, hiszen a füles éppen a hallójáratodban van, így mindent sokkal hangosabban hallasz. A membrán ilyenkor meg is szorulhat és úgy is marad, mert nem tudja leküzdeni az előtte ‘tornyosuló’ megnövekedett nyomást. ( Nyomtál már össze biciklipumpát úgy, hogy befogtad a végét? Nos, akkor tudod, hogy miről is beszélünk!)

Kis igazgatással ezt ki lehet egyenlíteni, azaz, ha megmozdítod a fülest, akkor a szilikon mellett kiszökik a túlnyomás. El lehet képzelni, hogy ez micsoda terhet ró a membránra ilyenkor. Szélsőséges esetben le is szakadhat a pereme, de sokszor az is előfordulhat, hogy a túlterhelés miatt a hangszóró tekercse sérül meg és elnémul.

Nos, ha sokáig szeretnéd élvezni fülhallgatódat, javasoljuk, hogy ezekre figyelj:

  • Soha ne rakd be a füledbe úgy a fülest, hogy közben zene szól benne.
  • Soha ne dugd be egyenesen ‘boros dugóként’ a füledbe, mert úgy biztosan komprimálja a levegőt.
  • A megfelelő behelyezéshez, ami jól szigetel, a helyén van, de mégsem ró terhet a membránra a következőket kell tenned:
  1. Egyik kezedben fogd meg a fülhallgatót.
  2. Másik kezeddel, a fülcimpádat húzd meg lefelé/hátrafelé, hogy a hallójáratod formáját egy kicsit ezek oválisabbá tedd (ha ovális, akkor nem tömíti a szilikon…)
  3. Állkapcsod mozdítsd me egy kicsit ( nyisd ki enyhén a szád, vagy csak mozdítsd előre az állkapcsodat)
  4. Oda-vissza csavaró mozdulattal kissé a hallójáratodra ferdén kezdve óvatosan dugd be fülhallgatót, amíg kényelmesen fekszik a füledben.
  5. Indítsd el a zenét
  6. Ásító “mozdulattal” is tudsz utólag igazítani rajta, hogy jól feküdjön.
  7. Hidd el, nem fognak bolondnak nézni, viszont sokáig örülhetsz a fülesednek!

Minél drágább fülesed van, annál inkább vigyázol rá ha teheted igaz? Nos, ha így jársz el, előbb fog elkopni, mint tönkremenni…

 

HASZNOS LINKEK

RHA-Audio márkaoldal:rha-audio.com/hu
SoundMAGIC márkaoldal: soundmagic.muzix.hu
Awei márkaoldal: awei.muzix.hu
Muzix webshop: muzix.hu
Muzix blog: blog.muzix.hu
Inda blog: muzix.blog.hu
MuzixGroup: muzixgroup.hu

facebook
facebook.com/SoundMAGICMagyarorszag
facebook.com/AweiMagyarorszag
facebook.com/RHAAudioMagyarorszag
facebook.com/MuzixGroup

Szólj hozzá

Tanácsok