2016. jún 15.

Hangminőség vagy hanghűség?

írta: MUZIXblog
Hangminőség vagy hanghűség?

Remélem hogy edukatív célzattal létrehozott blogunknak sikerül elérni a célját és minél több fiatal, a zene minőségével most ismerkedő zenekedvelőben kialakítani a felismerést, miszerint a hallgatott zene minősége alapvetően befolyásolja annak élvezetét.

Indításként egy korábbi FB post, amely a social media csatorna és az adott márka pozicionálása miatt bár közvetlen hangvételű és jól láthatóan nem szakértők számára íródott, azért a lényeget feszegeti.  Mi a különbség a szubjektív “hangminőség” és a jóval objektívebb ” hanghűség” szavak jelentéstartalmában.

Hangminőség, vagy hanghűség? Miért az nem mindegy…?
Mi az hogy jó hang? Érdekes témában osztunk meg veletek gondolatokat.

Ha-ha-ha… Szerintem erre 1000-en legalább 1200 választ tudnátok adni, de az alábbiakat fontoljátok meg!

Mindannyiunknak más és más a hallása. Többségünk nem hall igazán jól, legalábbis, ami a műszerek által mérhető tartományokat, adatokat jelenti, DE! Ezt egyikünk sem gondolja, vagy érzi így! Többnyire azért nem, mert az általa hallott hangok az életében számára a valós hangokat jelenti, és ha az nem felel meg egy műszer által mért skálának, hát pont nem érdekli.

De hogyan tudjuk megállapítani, hogy jó-e egy füles? Nos, az hogy jó-e, az szubjektív, azaz, hogy neked tetszik-e. Az, hogy hű-e a hangja a valósághoz, az már objektív.

Hallottál már az életben gitározni valakit akusztikus gitáron, esetleg hegedülni, furulyázni, trombitálni, vagy dobolni valakit? Nos, ha igen, akkor van lehetőséged igazán egy elektroakusztikus készülék által előállított hangminőség megítélésére. Minden esetben, ha egy fülesnek a hangminőségét szeretnéd megítélni, akkor mindenképpen próbáld először akusztikus hangszereket tartalmazó zenével. Ezzel ugyanis annak hanghűségét a valóságos hangokhoz képest tudod megítélni. Az, hogy mennyire tetszik valamely zenével, az más kérdés… Minden füles más és más, és a hangot sok esetben színezik, az igazi hangoktól eltérően megszólalva.

Gondold el, mennyire más és más módon kell szóljon egy hip-hop, techno, rock, reggae, vagy akusztikus zene. Ezért a gyártók sokszor csak számokat írnak a termékekre, mint műszaki adatok. Ezek azonban önmagukban nem jelentenek semmit. A papír mindent elbír, a “szerencsétlen” vevőnek olyan adatokat írnak fel, amit nem szégyellnek.
Hallgasd meg és lehetőleg olyan zenével, melyet ismersz, vagy ismert hangszereket tartalmaznak!Ez segíteni fog a választásban!

Azt is próbáld ki, hogy a telefonod, vagy mp3 lejátszód mellett a fülest a számítógéped fülhallgató kimenetén is meghallgatod. Azok ugyanis általában sokkal jobb minőséget kínálnak, mint egy telefon. Ha tudni akarod, hogyan is szól a fülesed igazából ezekkel legyél tisztában! 

A magas hanghűség ( Hi-Fi) tehát azt jelenti, hogy az eszköz megközelítőleg úgy szól, mintha az az életben hallanád! Ennek persze számos fokozata van és elér az úgynevezett High-End Audio-ig, ahol a fejlesztés, során a végtermék ára már nem szempont. MIndegy mennyibe kerül, de lehetőleg a legtöbbet nyújtsa, amit nyújtani tud minőség terén.

A magas hangminőség pedig a számodra tetszetős hangzást jelentheti, ami minden ember esetében akár más és más…

Nos, eddig a post, jöhetnek a hozzászólások, vélemények!

 

HASZNOS LINKEK

Lars&Ivan márkaoldal: lars-ivan.hu
RHA-Audio márkaoldal:rha-audio.com/hu
SoundMAGIC márkaoldal: soundmagic.muzix.hu
Awei márkaoldal: awei.muzix.hu
Muzix webshop: muzix.hu
Muzix blog: blog.muzix.hu
Inda blog: muzix.blog.hu
MuzixGroup: muzixgroup.hu

facebook
facebook.com/SoundMAGICMagyarorszag
facebook.com/LarsnIvanMagyarorszag
facebook.com/AweiMagyarorszag
facebook.com/RHAAudioMagyarorszag
facebook.com/MuzixGroup

Szólj hozzá

Szubjektív