2017. máj 22.

Awei A920BL Vezeték nélküli bluetooth fülhallgató

írta: MUZIXblog
Awei A920BL Vezeték nélküli bluetooth fülhallgató

Az A920BL-t elsősorban sportra ajánlja a gyártó, ettől függetlenül inkább a hagyományos használatban fogja megállni a helyét.

Az Awei márkanévről valószínűleg nem sokan hallottak még, pedig remek ár/érték arányú fülhallgatóikkal már többször fel próbálták hívni magukra a figyelmet. A cég természetesen nem összekeverendő a mobilos fronton értelmezhetetlen, egyébként aránylag ismert AKAI-val, csak a hangzás hasonló. Az Awei hangkeltőivel jellemzően kínai webáruházakban lehetett találkozni a közelmúltban, nemrég azonban megindult a hazai forgalmazás is, ehhez pedig társult a hazai kipróbálhatóság és garancia, illetve a villámgyors elérhetőség, ami jó eséllyel teszi ismertebbé ezeket a termékeket. Itt van máris az egyik legsikeresebb fülhallgatójuk, az A920BL nevű sport in-ear, ami Bluetooth segítségével kapcsolódik a telefonhoz, négyórás üzemidőt ígér és 10 000 forint alatt megvásárolható.

Megvannak a kötelező tartozékok: microUSB kábel és gumiharangok
Megvannak a kötelező tartozékok: microUSB kábel és gumiharangok [+]

A tartozékok egy sárga színű dobozban ücsörögnek, a három pár illesztéken és a töltéshez használható microUSB-kábelen kívül magyar nyelvű használati utasítást is kapunk. Ránézésre egyébként egyáltalán nem tűnik túl sportos darabnak, teljesen hétköznapi, fül alatt elvezetett kialakítása nem feltétlenül illik össze a folyamatos mozgással, izolációja átlag feletti, és IP-szabvánnyal nem rendelkezik, tehát érdemes vele kerülni a nedvességet. Az elméletet nem mellesleg igazolja a gyakorlat is, amennyire stabilan ül a fülben egy tömegközlekedési eszközön, annyira gyakran fogjuk igazíthatni, ha kocogni vagy biciklizni megyünk benne.

Egyszerű a kialakítás, aktív mozgás közben hajlamos kiesni a fülből
Egyszerű a kialakítás, mozgás közben hajlamos kiesni a fülből [+]

A gyári gumiharangok kényelmesek, de a felhozatal lehetne bőségesebb, szerencsére a vetőcsövére gond nélkül fel lehet tenni a külön megvásárolható illesztékek jelentős részét, így legalább utólag pótolhatjuk a hiányosságot. Ami azonban kimondottan zavaró, az a driver flex jelenség, hiába vannak a házon nyomáskiegyenlítő rések, a behelyezéskor jellemző „pattogás" sajnos gyakran előfordul, amiből gyorsan kiderül, hogy dinamikus meghajtójú eszközről beszélünk, egész konkrétan 9 milliméteres átmérőjű hangkeltő került bele.

A microUSB-csatlakozóhoz lehet viszonyítani: nyilván a benne lévő komponensek miatt sikerült ilyen nagyra a távirányító
A microUSB-csatlakozóhoz lehet viszonyítani: nyilván a benne lévő komponensek miatt sikerült ilyen nagyra a távirányító [+]

A távirányító ormótlanul nagy. Nyilvánvalóan megvan az oka, hiszen ebbe került a kommunikációs egység, az akkumulátor, a töltőcsatlakozó és az erősítő is, ettől függetlenül nem tűnik túl elegáns megoldásnak. Szokásos, három gombos kezelőrendszerről beszélünk, az alsó és felső gombokkal állíthatjuk a hangerőt és léptethetjük a zenét, a középsővel pedig ki- és bekapcsolhatjuk a kütyüt, megállíthatjuk a lejátszást és kezelhetjük a bejövő hívást. Headsetként használva egyébként kimondottan jó az összkép, aktív, cVc (Clear Voice Capture) fantázianevű zajkioltással dolgozik a benne lévő Qualcomm CSR8635, szimpla mikrofonos, de a lehetőségekhez képest hatékony megoldás, egyedül az erős szél tudja jobban megzavarni. Az AptX-képesség kimaradt, viszont a Bluetooth 4.1 és a HD voice megvan, és egyszerre akár két forráshoz is tud kapcsolódni.

 

Mágnesesen összekapcsolódnak a felek, akár nyakban is hordhatjuk
Mágnesesen összekapcsolódnak a felek, akár nyakban is hordhatjuk [+]

Ötletes megoldás, hogy a bal és a jobb oldal mágnesesen összekapcsolódik, nyakban hordva ez kimondottan hasznos extra. Végére hagytuk az egyik legfontosabb kérdést, a zenehallgatás minőségét. AptX-támogatás sajnos nincs, ne számítsunk váratlanul komoly dinamikára, a legtöbb apró részletet maximum képzeletben tehetjük hozzá az összképhez, ettől függetlenül abszolút hallgatható szinten van, megtolja a basszusokat, de ad teret a közepeknek is, a magasakkal viszont visszafogottan bánik, ami azok enyhe szúrósságát ismerve talán nem is baj.

Az A920BL jelenleg 9990 forintba kerül itthon, és elsősorban azoknak ajánlható, akik hagyományos kialakítás mellett szeretnének Bluetooth in-eart használni, rendszeresen használják a headsetjüket telefonálásra, de alkalomadtán zenét is hallgatnak vele. Sportos felhasználáshoz lehet találni stabilabb darabokat, ott azonban el kell fogadnunk a kényelmetlenebb behelyezéssel és a sokszor váratlanul nagy kialakítással járó hátrányokat.

Írta: | | Forrás: Mobilarena

Szólj hozzá

Szubjektív Fülhallgató