2016. jún 15.

SoundMAGIC EP20 – Retróra hangolva

írta: MUZIXblog
SoundMAGIC EP20 – Retróra hangolva

A 80-as évek közepére érett be számomra a zenehallgatás kényszere; volt egy mega bass Sony walkman-em, ehhez kerestem állandóan a megfelelő fülest, ami ekkortájt kizárólag az earbud rendszerű füleseket jelenthette.

Most ez köszön vissza az EP20 névre keresztelt  SoundMagic füles kapcsán, megkérdeztem ezért pár embert, miért gyárthat egy sikeres cég manapság is ilyen fülest? A válaszok egyértelműek voltak, majd mindenki ismeretségi körében voltak olyanok akik nem bírták elviselni fülükben az in-ear (“agybadugós” jelzővel terjedt el a köztudatban, ami jól példázza, egyeseknél milyen érzetet generál) fülhallgatókat.

ep20.2

No erre nem gondoltam, de meggyőztek!
Tehát az earbud rendszerű fülhallgató azoknak való, akik az in-ear füleseket nem tudják hosszú (vagy rövid) távon elviselni, kényelmetlen nekik, idegen tőlük, hogy egy szilikon vagy szivacs haranggal dugaszolják el a füleiket.

Ezzel ki is merült a célterület, lássuk életképes-e a 21. században az earbud mint technológia?

Hozzá kell tennem, hogy az ár itt is mérvadó; 4 ezer forinttól ne várjunk világmegváltást.

Akkor mit várhatunk? – hangzik a kérdés…

ep20.3

Megépítettségre visszaköszön a múlt, hiszen nagy változtatásokat egy ilyen behelyezés esetén nem célszerű eszközölni; kellően kis méretű meghajtóra illeszkedő kerek vég ami ráfekszik a hallójárat elejére, majd a 90 fokban megtört folytatás ami vezetékben végződik. Színben fehér, fekete és szürke között választhatunk, nálam a fehér landolt, de a vezetéke ennek is fekete.
Jack dugója 90 fokban döntött aranyozott darab.

ep20.5

Dobozában egy bőrszerű szütyő és egy pár szivacs található, amit a füles peremére húzhatunk rá, megakadályozva ezzel bizonyos szennyeződések bejutását a meghajtóhoz. Egyébként a szivacs a fülből való kicsúszás ellen is véd, ami előfordulhat utcán hirtelen mozdulatoknál. A szivacsot célszerű bizonyos időközönként langyos szappanos vízzel kimosni, ha szakadozott cserélni, már itthon is sok helyen lehet fillérekért kapni megfelelő méretűt.

ep20.1

Eddig a külcsíny, de milyen a hang?

Nos az is retró. Azt a hangminőséget, amit egy közepes vagy felső kategóriás in-ear füles tud, ez a készülék nem fogja hozni. Miért? Az in-ear füleseket épp azért fejlesztették ki, mert közvetlenebb kapcsolat van a membrán és a dobhártyánk között, mint earbud esetén. Ezen kívül a szilikon vagy szivacs illesztékek szinte hermetikusan lezárják azt a légteret amin belül a membrán átadja a hangot a dobhártyának, ami itt igen nehéz lenne, pont a megvalósítás és előzmények miatt, vagyis ne menjen be a füles teljesen a fülünkbe.

Ennek ellenére évekig (évtizedekig) el voltunk ezzel a technológiával, így is lehet élni, zenét hallgatni, de azt a közvetlen energiát, jelenlétet nem tudja elérni egyetlen earbud sem, ezt ne is várjuk az EP20-tól.

Tere megfelelő, magasai, közepei rendben vannak, a mély tartomány szenvedi legjobban meg ezt a nyitottságot, közvetettséget, de valamit, valamiért.
Van azonban egy kis upgrade, titok amivel kevéssé megnövelhetjük a mély hangok mennyiségét.
Ha enyhén ferdén helyezzük be a fülest a hallójáratba, bizonyos helyzetben jóval több mély energiát hallunk, mint egyébként. Ez bármilyen furcsa jótékonyan hat a közép sőt a felső tartományra is, de ez elvárható, hiszen ekkor az izolációt növeljük.
Apropó izoláció (zajelnyomás)….ennél a rendszernél erről gyakorlatilag le kell mondanunk.

ep20.4

De mégis mit mondhatunk az EP20 hangjáról?

Krall itt is intimen búg, Perahia zongorája itt is megszólal, betölti a koncerttermet, persze nem azzal az energiával, nyíltsággal. Hallgatható, normális hangkép a mély energiák csökkenésével.
Ne cincogást, vödör hangot képzeljünk azért el, egészen kulturáltan szól a kis SoundMagic.
Robajt, mindent betöltő basszus energiákat ne várjunk tőle, inkább egy kiegyenlített, enyhe mélyhiányos hangképet.

Valaha ezekkel a készülékekkel volt tele a világ (persze nem ilyen jól megkonstruált darabokkal, örültem volna akkoriban ilyen hangképnek) mára az in-ear szinte teljesen kiszorította őket, kizárólag célcsoportnak gyártják. Jó pont a SoundMagic cégnek, hogy felvállalta ezt az irányt is, mindjárt 3 típussal ( EP10, EP20, EP30).

ep20.6

Aki nem tudják elviselni az „agybadugós” fülhallgatók komfortját, azoknak ajánlom meghallgatásra, mint egyetlen szóba jöhető, komfortos, kulturált, egyszerű és olcsó megoldást.


HASZNOS LINKEK

SoundMAGIC EP20

SoundMAGIC márkaoldal: soundmagic.muzix.hu
Muzix webshop: muzix.hu
Muzix blog: blog.muzix.hu
Inda blog: muzix.blog.hu
MuzixGroup: muzixgroup.hu

facebook
facebook.com/SoundMAGICMagyarorszag
facebook.com/MuzixGroup

Szólj hozzá

Fülhallgató