2017. már 13.

RHA CL1 Ceramic és DACAMP L1. Egy angol meglepetés.

írta: MUZIXblog
RHA CL1 Ceramic és DACAMP L1. Egy angol meglepetés.

Érdekesnek ígérkező tesztalanyok érkeztek hozzánk Angliából. A két dobozos csomag kincseket rejtett. Az RHA csúcstermékeivel ismerkedhetünk meg, amit megosztunk kedves olvasóinkkal.

Az RHA egy angol fülhallgató fejlesztő és gyártó specialista. Minden RHA termék egyesíti a szuper minőségű anyagok, a mérnöki precizitás és a kiváló hangzás iránti alapvető elkötelezettséget. A cég legfontosabb küldetése, hogy valósághű hangreprodukciót és tartós minőséget kínáljon vásárlóinak a zenehallgatáshoz.

RHA-CL1.jpg

 

RHA CL1 Ceramic – „In ear” fülhallgató

Esetünkben nem egy átlagos fülhallgatóról van szó. Az RHS CL1 kettős meghajtóval rendelkezik (RHA CL Ceramic/ CL Dynamic), a konfigurációba beépült egy precíziós, csak a legmagasabb tartományok megszólaltatására szolgáló dedikált CL 1 Ceramic lapmembrán, ami a lehető legvalósághűbb hangzás elérésért felel.

cl1-inside-master.png

 

CL1-driver.jpg

A bontott kép a felépítésről ad tájékoztatást.

 

A torzítatlan 8kHz feletti felharmonikusok valós lesugárzására konfigurálva a kerámia lapmembrán a magas frekvenciákat vezérli, míg a CL Dynamic meghajtó példátlan pontosságot eredményez a basszus és középfrekvencia tartományokban. Az ergonomikus készülékház nagy sűrűségű zirkónium-oxid kompozitból fröccsöntéssel kerül kialakításra, és rendkívül alacsony akusztikai önrezonanciával rendelkezik. A fül mögött elvezetett, állítható fülakasztóval rendelkező és leválasztható kábel maximális kényelmet, egyben zajcsillapítást biztosít. A CL1 fülhallgatót kifejezetten fejhallgató erősítőkkel, illetve nagy teljesítményű DAC-okkal és nagy-teljesítményű okos-telefonokkal történő használatra tervezték. A kétutas fülbe dugható „In ear” hallgató, figyelemre méltó műszaki alkotás.

 

RHA Dacamp L1

A Dacamp L1 egy teljesen szimmetrikus mobilizálható fejhallgató erősítő. Az RHA első modellje a DACAMP L1 ebben a kategóriában, ES9018K2M DAC chipeket és AB osztályú erősítőt használ. Ez a konfiguráció a legmagasabb felbontású digitális audio fájlokat is képes feldolgozni, akár 32-bit / 384kHz PCM és Quad DSD felbontást is. A DACAMP L1-et használhatjuk mobil és asztali eszközökről történő lejátszásra. A kategóriájában elsőként a tisztább, pontosabb és részletgazdagabb hangzás érdekében a DACAMP L1 szétválasztja és egyenként kezeli a sztereó csatornákat, kiküszöbölve ezzel az interferenciák és a torzítás lehetőségét.

 

Dacamp-access-Master-1000x737.jpg

 

Mobilitására jellemző, hogy 4000 mAh Li-ion akkumulátorral látták el 10 órás üzemidővel és hozzá powerbank funkcióval. Egyaránt használható mobil és asztali eszközökkel, (Android, PC, Mac, iOS (MFi tanúsítvány). A funkciókat három forgókapcsolóval állíthatjuk be. Választható előerősítés (Gain), állítható EQ: mély-és magas hangállítás teszi személyre szabhatóvá. Nem hagyták ki a fejhallgató kimenetről a 4-pin-es Mini XLR (szimmetrikus) csatlakozót sem, a szokásos 3.5mm Jack mellől. A bemenetek terén USB A, USB micro-B, mini-TOSLINK (optikai) csatlakozásokat tud felmutatni a kis készülék. Ezeket az elektronikákat és felszereltséget egy masszív fémház tartalmazza, amit akár két gumigyűrűvel a telefonunkhoz is rögzíthetünk utazás közben.

 

Meghallgatás

Az RHA CL1-et a dobozból kivéve még össze kell szerelnünk, ehhez két felcsatolható vezetéket is kapunk. Ezek közül egyet kiválasztva, egy mini XLR végűt és egy 3,5 Jack típusút kell csatlakoztatni a 14 grammos fülhallgatókhoz. A cirkónium-oxid kompozitból készített fülesekről akkor kapunk visszajelzést, amikor váletlenül összekoccannak, a hang azonnal elárulja, hogy ezek bizony nem műanyagból készültek. A DACAMP L1 –et feltöltött akkumulátorának köszönhetően azonnal használatba is vehetjük. Ahogy a gyártó ajánlja csak együtt érdemes használni ezeket a készülékeket. Kipróbáltuk a fülest magában is, de a hangerő eléggé korlátozott volt, bár így is lehetett érzékelni a kivételes hangminőséget. A DACAMP L1 tényleg kell hozzá, hogy valóságban is megtapasztalható legyen a tökéletes hangzás.

 

CL1-Pixate-Master-1.jpg

 

A kis doboz olyan hanggal tölti fel a fülhallgatót, amit sokan csak a legvadabb képzeletükben élhetnek át. A legjobb Hi-Res felvételeinket olyan minőséggel prezentálja az RHA CL1 Ceramic fülhallgató és DACAMP L1 erősítő, hogy mérete ellenére, óriásit nőtt szemünkben. Az a tiszta és mégis erővel duzzadó hang, amit kiad ez a rendszer, már-már sokkoló hatású. Hirtelen össze vissza indítottam a kedvenc zenéimet a lelkesedésemben és a találomra kiválasztott zenéken ugyan azt tapasztaltam. Az RHA-nak a könnyűzene egyes műfajai meg sem kottyantak. A komolyabb energiákat tartalmazó szimfronikusok és az orgona muzsika is csodálatosan szól vele. Maurice Ravel- Alborada Del Gracioso műve bámulatosan csillogó, és tiszta magas-hangok ajándékát kapták a gyártmánytól. Bámulatos a koherencia, térhatás, sztereó tér és minden, a magas hangok, és a basszus is jó arányban vannak. Az RHA elektronika Norah Jones, Day Breaks albumán található összes zeneszámnak egyedi és bensőséges árnyalatot adott. A finoman paraméterezhető erősítővel belenyúlhatunk a hangzásba, de olyan szinten vannak eltalálva a fokozatok, hogy szinte minden állásban kifejezetten természetesnek hat a hangkép. Természetes, hogy egyéb kezem ügyébe kerülő fejhallgatóval is kipróbáltam a DACAMP L1 hangját. A rendszerint sokkal kisebb impedanciájú fejhallgatókat, mint az RHA 150 Ohm-ja úgy megdolgozza a DAC erősítőben lévő erő, hogy erősen vissza kellett venni a hangerőszabályzó görgő állását, de az eredmény ugyanaz, érzékelhetően kontrolláltabb és lényegesen jobb hangzás, mint nélküle. Összességében mondhatom, hogy soha nem hallottam még ilyet egy InEar-ból! Ez a tapasztalatom olyan erős és nyilvánvaló, hogy kétséget kizáróan, azonnal kedvenceim közzé fogadtam ezt az RHA kettőst.

 

730xNxLG-TONE-Free-01.jpg.pagespeed.ic.adNy3c1Imp.jpg

Ajánlás

Nincs könnyű dolgom most az ajánlással, egyfelől mindenkinek ajánlom a hangminősége miatt, de az ára miatt visszafogottabb vagyok… A vételár bizony már sajnos nagyon megszűri a felhasználók táborát. Tudomásul kell venni, hogy ez a csemege drága holmi, de meg is ér minden egyes forintot, mert ez az RHA CL1 Ceramic és DACAMP L1 kombináció nagyon kiváló, minőségi audiofil termék.

Sztereó Magazin | 2017. Január 09

Szólj hozzá