2016. jún 17.

Brainwavz BLU100 – Kékfog a mellényzsebben!

írta: MUZIXblog
Brainwavz BLU100 – Kékfog a mellényzsebben!

Rég vártam már, hogy kezembe vehessem a külföldi fórumokon rendre a tesztek dobogós helyein szereplő Brainwavz BLU100 fülhallgatót, több okból is!

- Kicsi, könnyen kezelhető, itthon kapható, megbízható BT fülest kereső embereknek  szeretnék végre igazán ajánlható szerkezetet tálalni.
- Itt a nyár, nem fog senki fél kilós DAP-AMP kombót cipelgetni, elég lesz egy APT-X-es telefon és egy füles, még ha le is kel emiatt tántorogni a minőségi Nirvána felső fokairól.
- Mint már írtam is, nagyon sok jót hallottam, olvastam róla

blu100.2

Felépítés

Testes fém ház, egyik oldalán található a micro USB töltő csatlakozó. A gumi takarót könnyen félretolhatjuk, gyakorlatilag egy mozdulattal tölthetővé válik a kis szerkezet.
Vékony strapabírónak ható gumikábel fut egyik fültől a másikig (hátra tehető, ekkor szinte semmi nem látszik belőle) jobb oldalon a száj környékén pedig a vezérlő és mikrofon egység található.
Több dolgot nem igazán tudok róla írni, egyszerű mint a faék, de masszív, strapabíró látványt nyújt, remélem használat közben sem cáfol rá erre. Kirívó hibáról nem hallottam, ez jó előjel, hiszen már egy ideje forgalmazzák a készüléket, igen bevált modellről van tehát szó.

blu100.8

Kezelés

Bekapcsoló gomb középen, léptetni az ettől felfelé-lefelé található gombokat hosszan megnyomva tudunk, rövid nyomás esetén hangerőt emel illetve csökkent. Középső gomb természetesen indít és megállít zeneszámokat, ahogy ez más készüléknél is szokás.
BT 4.0 rendszer és APT-X kodek. Sokat sejtető nevek, vajon milyen az egész a gyakorlatban?
Nagyon gyors bekapcsolás és párosodás, a szokásos búgó géphanggal.
A hatótáv nagyon jó, beltérben több betonfal sem fogja meg 8-10 méter távolságból, tehát szabad térben sem kell aggódnunk, ha netán hátsó farzsebben hordjuk a telefont és természetesen edzésen is magára hagyhatjuk a futópad mellett. Manapság már természetes az is, hogy a hívásokat egy gombnyomással fogadjuk, vagy zárjuk (középső gomb), nem szükséges a telefon nyomkodása.

blu100.6

Tartozékok

Kapunk egy kis Brainwavz dobozban egy töltőkábelt, egy pár M-es méretű Comply-t (erre nagy valószínűséggel szükség is lesz – de ezt később) és egy fura kinézetű gumi rátétet, ami sportolásnál segít bent tartani fülünkben a szerkezetet. Doboz a szokásos fekete-piros Brainwavz félkemény doboz, akinek volt már ilyen fülese, az ismeri, én is kellő nosztalgiával néztem rá, emlékezve 7-8 éve vásárolt R1-re. 3 pár szilikon tip az illeszték paletta, nekem a középső illeszkedett legjobban.

blu100.5

Hang

Be kell járatni, ekkor a mélykiemelés valamelyest mérséklődik, közepei jobban előjönnek, talán magasból is több lesz. Mindenképp előnyös számára a 10-20 óra folyamatos bejáratási üzem.
Számomra a Comply adta a legjobb hangképet, szilikon illesztékkel, visszafogott magasakkal és erős közép mélyekkel találkoztam bejáratás előtt, de ez nagyon jótékonyan változott. Minden jobb lett, talán a középmély kiemelés maradt kissé, de nem vészes. A szivacs szellősebbé és intimebbé teszi a megszólalást.

Alapvetően meleg V karakterű, de nem a magas irányba húz, inkább a középmély szekciót erőlteti. Magasai nem túlzók sőt, lesznek gondolom páran, akiknek kevés is lesz. Közepei kissé visszahúzódnak, ettől visszafogott hangképpel rendelkezik, de semmiképp nem tolakodó.
Aki analitikus hangképet keres, az ne itt keresgéljen, talán a Soundmagic ST80 BT fülese a számára megfelelőbb választás.
Ez a meleg visszafogott karakter viszont jót tesz a modernebb zenéknek és hosszú távon hallgathatóvá teszi, nem tolakszik sehol, sokan szeretik majd ezt a közép mély kiemelést is.

Kezdem érteni miért örvend oly nagy népszerűségnek a BLU100, úgy találom általános célokra maximálisan elegendőnek tűnhet.

blu100.3

Ne feledjük el, ez egy bluetooth füles, APT-X technológiával megspékelve, és egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy a Brainwavz mérnökei szem előtt tartották a bluetooth hangátviteli frekvenciagörbe érzékeny pontjait, ennek megfelelően hangolták ilyenre a fülhallgatót.

Diana Krall – Quiet nights
A művésznő kissé távolabb, visszafogottabb hangon búgja a bossát, a vonós szekció is hátrébb vonult. Dobos finom cinekkel operál, de tökéletesen érthető, ám a lábdobot megnyomja. Persze Krall is és a vonósok megszólalása is teljesen rendben van, de intim kapcsolatba senkivel sem kerülünk a közelség miatt.

Bach morózus zongoraversenyt írt ez alkalomra. A zongora meglepően jó, a vonósok azonban fedettek, a mélyebb szegmens képviselteti magát inkább, a violinból lassan viola válik.  Tér elég szűk, de pontos legalább. Hangszerek külön válnak, de nem a szeparáció a legfőbb erénye, talán az, hogy nem próbál meg hazudni, pontosan megmutatja a mélybe hajló hangképet. Szerintem nem ez a fülhallgató zenei repertoárjának legfőbb eleme, de nem is vártunk tőle mást, csak kellő tisztességet, ezt meg is adta.

Bombay Dub Orchestra – Tales From The Grand Bazaar
Nehéz zene ez az indiai elemekkel átszőtt dub…indít a szitár visszafogottan, aztán mikor odacserget a dob rendesen érezzük, hogy itt vagyunk a bazárban. Nem a részletekkel operál, de ütős, követi a ritmust. Minden hangszer a helyén, jól kivehető, de nem kristály tiszta, talán kissé mosott. Jó kis egyveleg keveredik ki belőle.

Scott Hamilton alig fér el, hiszen mindkét oldalról nyomják őt rendesen, egyik részről a zongora sarkát kerülgeti, hátulról a dobos mászik rá a szaxofonjára rendesen. Azért becsületesen bele-belefúj, néha át is veszi az irányítást, de a basszus szekció azért viszi a pálmát. itt erősen érződik a mélyorientáltság.

Metallicán jobb, pattogósabb, itt a dob mélyei nem zavaróak cseppet sem. Gitár is kellően érezhető, a szűkebb tér is annyira érezhető csak, hogy Hatfield közelebb került a szólógitárhoz.
Minden jobban összeáll, ez már jobban az ő világa mint az eddigiek. Nem mosódik össze, nem búg-zúg mint olcsóbb füleseknél, egész jól hallgatható!

Musics from the Transormers trilogy
Epic és klasszikus zenekar, nehéz eset, azt hittem semmit nem fogok belőle hallani, de tévedtem, szépen megoldja, a crescendóknál a mélytöbblet érezhető, de itt abszolút nem zavaró. érthető, hallható minden, persze ne várjunk akkora teret mint egy nyitott fejesnél, de tisztességes, ez is kipipálható, mint neki való zene.

Oliver Shanti – Sacral Nirvana
Egy kis ambient, erős basszussal…ez érződik is, alappillérként kíséri végig a zenét, de minden más is jól hallható, élvezhető. Már világos számomra hogy itt egy abszolút modern zenéket szerető fülessel állok szemben, ennek megfelelően ajánlom is, többek között az ilyen zenékre. Itt a teret sem keveslem, köszönhető ez a szimmetrikus kórus megszólalásnak.

Saafi brothers – In the Eyes of the Storm
Ez az ambient, psychedelic dub, downtempo keveredést igazán jól adja elő, ez már a neki való táptalaj…megtaláltuk a zenei világát. minden a helyén, kellő ritmus, mélyek, a snittek nem zavaróak, igazán jó minden eleme.

Kipróbáltuk egy kis világzenén – Winds of Samsara – itt sem vallott szégyent, a férfi énekhang teljessé vált, felolvadt a zongorában, ritmusban, fúvósokban. Itt sem zavaró a telített mély tartomány, elaltat, olyan világbéke hangulatunk támad…maradjon meg sokáig!

blu100.7

Ára 18-19 ezer forint között várható. Ez egy alsó közép kategóriás vezetékes füles ára, ha hozzátesszük, hogy a BLU100 mindezt vezeték nélkül teszi, akkor az ár-érték aránya elég jónak mondható.

Fém ház, könnyű kezelés, ezek is mind a vételi oldalra billentik a mérleg nyelvét.
hangképben teljesen a modern zenei világot hívatott kiszolgálni, ne várjunk tőle barokk muzsikát kínzó részletességgel, persze ha nincs más épp nálunk kellő tisztességgel lefuttatja ezen felvételeinket is, de érzik rajta, hogy nem erre tervezték.

blu100.9

Modern műfajokon nagyon jól boldogul, ez az ő asztala, terepe, egy hordozható vezeték nélküli fülhallgatótól ne is várjunk mást, kikapcsol, élvezetessé teszi monoton utazásainkat, sporttevékenységeinket, ha pedig nincs rá szükség, egyszerűen becsúsztatjuk nadrágunk zsebébe.

A vezeték mentesség egyúttal azt is jelenti ez esetben, hogy nem vagyunk fizikálisan a lejátszó forráshoz láncolva, hallgathatjuk kedvenceinket, fogadhatjuk hívásainkat akkor is, ha a telefonunk tőlünk akár 5-10 méter távolságra van!

ELÉRHETŐSÉG
A BrainWavz termékek a MuzixGroup forgalmazásában hamarosan, 2016 nyarán lesznek itthon is elérhetőek. Az alábbi oldalakon naprakész információkat adunk az érkezéssel kapcsolatban:
facebook.com/BrainwavzMagyarorszag

 

HASZNOS LINKEK

 

Muzix webshop: muzix.hu
Muzix blog: blog.muzix.hu
Inda blog: muzix.blog.hu
MuzixGroup: muzixgroup.hu

facebook
facebook.com/MuzixGroup

Szólj hozzá

Fülhallgató