2016. jún 15.

ZENEvolution

írta: MUZIXblog
ZENEvolution

Zene a felhőből? Avagy hogyan hallgatunk zenét a 21. században.

A zene “előállításának” helyszínétől távoli meghallgatásának lehetősége Edisonnak köszönhetően valósulhatott meg először tömegesen. A fonográf, majd a hanglemez “feltalálásával” a zene- ugyan helyhez kötve – de már az elektromosság segítségével szólalhatott meg.

1931-ben született meg Alan Blumlein munkássága során a térhatású sztereo hangzás, de még hosszú ideig nem terjedhetett el. A kétcsatornás felvétel ( bal és jobb csatorna) és visszajátszása a zene térbeli leképezését tette lehetővé és az élményt megsokszorozta. A  XX.sz második felére ezen technológiák összekovácsolódásával valós életszerű hangzást és kitűnő minőséget voltak már képesek produkálni.

A zene lejátszási technológiák fejlődésének szárnyakat adott a világ népességének növekedése, –  és a  zenehallgatásra fordítható szabadidő hányadának növekedése. A “bakelit”, a magnószalag “szabadsága” és kényelme a jelentős visszaható erővel egyre növelte az igényt, amely kialakította az első nagy tömegben hordozható formátumot a kompakt méretű magnókazettát.

A világ legjelentősebb gyártója a japán TDK lett és a mágnesességen alapuló termékek a mai napig megbízhatóan rögzítik, amit felvettek rájuk anno’

Mi sem bizonyatja jobban a TDK minőségét, hogy a NASA ( Amerikai Űrkutatási Hivatal)  az első földi embernek Neil Armstrongnak a Holdra lépésekor elhangzott híres mondatát egyTDK SD kompakt kazettára rögzítette 1969-ben!

Ezt mondta Neil Armstron angolul: “One small step for man, one giant leap for mankind” – azaz kis lépés az embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek…

Ennek a formátumnak a hihetetlen kényelme és megbízhatósága a hangminőség – átmeneti visszaesése – ellenére világsikerré tette.  A hordozható kazettás lejátszók (walkman) ’70-es évek végén való megjelenése robbanásszerű fejlődést indított el és alaposan átalakította a zenefogyasztási szokásokat. Innentől magunkkal vihettük a zenét!

Az otthoni zenehallgatás mellett markánsan megjelent a “music on the go” gyalogosan és autóban is. A kompakt kazetta egyre javuló minőségét évekig megdönthetetlen technológiáját a digitális technika megjelenése roppantotta meg. (Tudtad-e, hogy a kazettás magnók 1995 körül érték el a minőségi csúcsot, amikor a különböző technológiáknak – példásul Dolby S – köszönhetően hangminőségük a CD-vel vetekedett?)

A korai CD-k minősége részben technológiai, részben gyakorlati okok miatt nem érte el az akkorra kellően kifinomult analóg hangreprodukció minőségi szintjét. A CD lejátszó mérete és hangzása alig volt kedvezőbb az egyszerű bakelit lejátszókénál

Sokak szerint a mai digitális technika sem képes a zene teljes körű visszaadására, így továbbra is létezik a “bakelit-elit”  – amely sok-sok kényelmetlenséggel ugyan és nem hordozhatóan,  – de valószínűleg jobb minőséget produkálva, mint valaha. A hanglemez kiadás újra reneszánszát éli, és számos különleges minőségű felvétel jelenik meg bakeliten. Persze vannak, akiknek a kényelem fontosabb, így bakeliten tárolt felvételeiket könnyen digitalizálhatják a megfelelő eszköz birtokában.

Opera-Consonance hi-end bakelit lejátszó

Opera-Consonance hi-end bakelit lejátszó

Ennek ellenére a kényelmes, sérülésekre nem érzékeny CD technológia gyorsan elterjedt és a hangreprodukció minősége pillanatok alatt meghaladva a kompakt kazettáét néhány év alatt a süllyesztőbe küldte a hangszalag ipart, majd a bakelit hajóját is megtorpedózta.

Az újabb lépést a 90-es években megjelent, tömörített formátumok tömeges elterjedéséhez köthetjük és ezen belül is  a legismertebb MP3 technológiához. Az új tömörítési eljárásokkal és a zene minőségének a hallható hangok tartományán kívül ( persze vannak akik hallják ezt… ) eső része információ tartalmának redukálásával – az addig nagyméretű fájlok jelentős csökkentése vált lehetővé. Ezzel párhuzamosan a flash memóriakapacitás árának zuhanása olyan lejátszók megjelenését eredményezte ( mp3 lejátszók) amelyek első ízben tették nélkülözhetővé a mechanika nélküli, flash memória alapú lejátszást.

A technológia újraértelmezte a zenehallgatást és a zene immáron akár egy kisméretű memória alapú eszközről is élvezhetően szólalt meg, robbanásszerű fejlődésnek indítva ezáltal a hordozható kiegészítők eszköztárát.

2008-tól, az okostelefont újradefiniáló iPhone megjelenését követően az Apple az iTunes, és a felhő alapú technológiák bevezetésével a telefonon keresztüli zenefogyasztást forradalmasította, felismerve, hogy míg a telefonunk mindig nálunk van, egyéb eszközre már nincs is szükségünk…

 

Ma már számtalan telefonkészülék (okostelefonok) alkalmas arra, hogy annak memóriájában tárolt zenetartalmat lejátsszuk. Egy mai okostelefonon akár sok száz zeneszám is tárolható és már megjelentek az Internetről ú.n. streamingeléssel lejátszható zenetartlamak is.

Könnyű belátni, hogy az okostelefonok elterjedésével  talán az egész életünk átalakul.

A zenehallgatás biztosan.  Már nem csupán telefonálásra használhatjuk, de  a mobiltechnológia fejlődésével eljutottunk abba a korba, amikor is fizikai adathordozó nélkül is hallgathatunk zenét, bárhol, bármikor. Nem kell hozzá más, csak egy okostelefon, amely képes a 3G / 4G (LTE) hálózaton keresztül “felhő” alapú tartalom szolgáltatásra, és/vagy a zenetartalom saját memóriából történő lejátszására, valamint olyan kiegészítők, amelyek képesek ezt meg is szólaltatni!

Fül és fejhallgatók, vezetékes és vezetéknélküli technológiákkal megszólalni képes hangszórók, amelyek az okostelefonról szólaltatják meg a zenét ilyesformán…

Lejátszó + fülhallgató

Lejátszó + fejhallgató

Lejátszó + vezetékes/Bluetooth hangszóró

Képzeld el milyen kényelmes, ha összekötöd telefonod Bluetooth segítségével egy Bluetooth hangszóróval. Kényelmes? Miért, mi történik ekkor?

A Bluetooth v2.1.EDR+AAC technológia sztereó, kiváló minőségű zene átvitelt tesz lehetővé. Tehát összepárosítod, és megnyomod a telefonon a lejátszás gombot, és a hangszórón vezeték nélkül már dübörög is a zene!

 

HASZNOS LINKEK

Lars&Ivan márkaoldal: lars-ivan.hu
RHA-Audio márkaoldal:rha-audio.com/hu
SoundMAGIC márkaoldal: soundmagic.muzix.hu
Awei márkaoldal: awei.muzix.hu
Muzix webshop: muzix.hu
Muzix blog: blog.muzix.hu
Inda blog: muzix.blog.hu
MuzixGroup: muzixgroup.hu

facebook
facebook.com/SoundMAGICMagyarorszag
facebook.com/LarsnIvanMagyarorszag
facebook.com/AweiMagyarorszag
facebook.com/RHAAudioMagyarorszag
facebook.com/MuzixGroup

Szólj hozzá

Szubjektív