2017. már 14.

Brainwavz S1; régi ismerős, új áron

írta: MUZIXblog
Brainwavz S1; régi ismerős, új áron

A fülhallgatós cég egykori csúcsmodelljéhez most rendkívül kedvező áron lehet hozzájutni itthon, de ne feledjük, hogy elsődlegesen iOS-felhasználóknak szól.

Okostelefonoknál rendszeresen előfordul, hogy egy vadonatúj, középkategóriás eszköz helyett érdemesebb lehet egy korábbi, kifutó csúcsmodellt választani, a zenei kütyükre pedig ez sokszor hatványozottan igaz. A vezetékes fülhallgatónak ugyanis nem avul el az operációs rendszere, nem öregszik el a technológiája, és ami néhány éve a csúcskategóriába született, az nagyon alapos teszteken vizsgázott jelesre azelőtt, hogy a dobozba, majd a boltok polcaira került. Hasonló kütyüknél nagyon kicsi az évről évre mérhető előrelépés, éppen ezért lehet az, hogy egy jól eltalált, középkategóriás fejhallgató akár 20-30 éven át kapható változatlan formában, és a gazdaságilag rendszeresebb megújulást igénylő zászlóshajók beltartalma sem módosul jelentőset az esetek jelentős részében.

Ahogy a doboz is jelzi, iOS-kompatibilis eszközről beszélünk
Ahogy a doboz is jelzi, iOS-kompatibilis eszközről beszélünk [+]

A Brainwavz S1 is ilyen, bár a hazai forgalmazása csak most indul, külföldről évek óta rendelhető, sokak megelégedésére rászolgált, megbízható darab, ami csatlakozójával és vezérlőgombjaival ugyanúgy az iPhone-tulajdonosokat szólítja meg, mint az árban és kialakításban is konkurensnek tekinthető SoundMAGIC E10m, de a jobb anyaghasználat, a dögösebb hangzás és a bőségesebb felszereltség az S1 felé billentheti a mérleg nyelvét. Mitől lesz egy fülhallgató Android vagy iOS-kompatibilis? A válasz egyszerű, a jack csatlakozó lábkiosztása és az ebből adódó vezérelhetőség miatt: próbálgattuk újabb (CTIA csatlakozós), androidos forrásokkal, hangzás szempontjából nem maradtak alul, viszont a hangerő állítása a fülhallgató gombjaival kivitelezhetetlen volt. Apple-eszköz esetén ilyen természetesen fel sem merült, minden tökéletesen üzemelt.

Kellően rugalmas és jól szigetelt a lapos kábel
Kellően rugalmas és jól szigetelt a lapos kábel [+]

Nem fogunk meglepődni a specifikációs tábla elolvasásakor, a 10 milliméteres, dinamikus meghajtó, a 16 ohm impedancia, a 20 - 20 000 Hz-ig terjedő frekvenciaátvitel és a 93 dB-s érzékenység körülbelül semmit nem árul el a valódi minőségről, ami egyébként remek. A hangolása érezhetően a modern zenei keveréshez lett tervezve, amíg nem térünk el a legfrissebb slágerektől, azt fogjuk érezni, hogy a világ legjobb fülhallgatóját vásároltuk meg, az öblös, ütős mélyekhez gyönyörű magasakat és sok apró részletet kapunk, nem lesz olyan zavaró hiba vagy hiányosság, ami megzavarhatja az önfeledt zenehallgatást.

Kényelmesen elfér a védőtokjában
Kényelmesen elfér a védőtokjában [+]

Ahogy azonban elkezdjünk eltérni a vadonatúj keverésektől és a remastered kiadásoktól, elkezd feltűnni, hogy az S1 valójában egy zseniális színjátékkal leplezte hiányosságait. A dinamikusság ugyanis nem alapvető erénye, az igazán háttérbe húzódó zeneszerszámokat szinte meg sem mutatja, és a mélyek is inkább nagyot akarnak szólni, mintsem igazán áthatóan jönnének elő. Aki arra panaszkodik, hogy egy bizonyos szint fölött az in-ear eszközök magasai fülsértőek, azok biztosan nem mondják majd ezt tesztünk alanyára, hiszen ilyen téren kimondottan visszahúzódónak mutatkozik, miközben a mélyeket és a közepeket komolyabb mennyiségben reprezentálja.

Igyekeztek ergonomikusan kivitelezni, de ettől függetlenül nagy a fülhallgatóház
Igyekeztek ergonomikusan kivitelezni, de ettől függetlenül nagy a fülhallgatóház [+]

Megannyi illeszték jár hozzá, a hagyományos gumiharangokon kívül dupla- és triplafalú illesztéket, illetve Comply T-400 szivacsot is találunk odabent, a lehetőségekhez képest tökéletes izoláció és hangzásvilág eléréséhez mindenképp érdemes ezzel kísérletezni, és akár oldalanként eltérő méretet használni, hiszen a hallójárataink különbözhetnek. Jár hozzá csipesz is, amivel ruhához rögzíthetjük a kábelt, ám ha valaki sportos felhasználásról álmodik, inkább nézzen ennek megfelelő céleszközt: az S1 nagy, nehéz, nem elég stabil és túl sokat szigetel ilyen felhasználás esetén, ráadásul IP-szabvánnyal sem specifikálták strapabíróságát.

Egyenes a jack csatlakozója
Egyenes a jack csatlakozója [+]

A 23 990 forintos ár rengeteg kérdést vetne fel a Brainwavz S1 kapcsán, ennyi pénzért már rendkívül sokféle, jobbnál jobb ajánlattal lehet találkozni a piacon, az RHA MA750-hez képest is távoli ligában játszik a Brainwavz, a 10 000 forint kedvezményre jogosító kuponnal, 13 990 forintért viszont egyértelműen jó választás az S1, és bár érdemes a vásárlás előtt kipróbálni, meghallgatni, nagy csalódást szinte egész biztosan nem okoz majd.

Írta: | | Forrás: Mobilarena

Szólj hozzá