2016. jún 15.

Illesztékek szerepe a hangképben – egyéni fülmonitorok (CIEM)

írta: MUZIXblog
Illesztékek szerepe a hangképben – egyéni fülmonitorok (CIEM)

Ha megvásárolunk egy fülhallgatót, a bejáratás után a következő lépés a megfelelő illeszték (tip) kiválasztása. Sajnos már itt sokan elbizonytalanodnak, mivel biztosítsák a megfelelő illeszkedést, hogyan kaphatjuk a számunkra legmegfelelőbb hangot?

Első lépés tisztáznunk, hogy a két nagy csoport, a szilikon és szivacs illesztékek között mind izolációban, mind hangzásban különbségek vannak.
A szivacs illeszték sokak számára kényelmesebb, jobban illeszkedő lehet, ám a hangképet puhítja, lágyítja, ami sok esetben egyáltalán nem hátrány (éles, magas kiemelt hangkeltők esetében) máskor viszont elmosódott(abb) hangképet eredményezhet.

A szilikon illeszték ezzel szemben gyakran nyers, éles, kemény hangzása pont az ellentétes hatást válthatja ki, precíz előadása nyomán minden jobban hallható, érzékelhető, de egy magasba húzó füles esetén akár bántóvá válhat a hangkép, ilyenkor érezzük, hogy hosszú ideig nem tudjuk hallgatni a kiszemelt fülhallgatót, bármennyire részletes is a hangkép.
Ezek csak kiemelt példák voltak, a hangképet ezerféleképp módosíthatják, de szemléltetnem kellett, milyen különbségek léphetnek fel a két eltérő anyag használata esetén, természetesen nagyrészt egyéni preferencia nyomán dönthetünk egyik vagy másik mellett.
Általánosan elfogadott az a nézet, miszerint akik a melegebb, puhább, teltebb hangképet kedvelik, a szivacs mellett döntenek, míg a részletesebb, analitikusabb, keményebb hangzás szerelmesei a szilikon illeszték mellett teszik le a voksukat. Rendre találunk azonban ettől eltérő álláspontokat is.

Egy másik fontos szempont a külső zajok megszűrése, csúnya idegen szóval ezt izolációnak nevezzük, ami minél nagyobb mérvű, annál kevésbé szűrődnek be a külvilág neszei.
Ebből a szempontból gyakorta a szivacs illeszték a jobb megoldás, bár ott hiába rugalmasabb az illeszkedés, a szivacs anyaga átereszthet, ezáltal beszűrődhet némi zajterhelés.

Az egyéni illeszték készíttetése nagyjából megoldja problémáinkat, hiszen ez pontosan a hallójáratba illeszkedő általában tömör szilikon, de kissé bajos a be-kihelyezés illetve nem minden esetben harmonizál a füles testével.

Évekkel ezelőtt azonban felfedezték, hogy amennyiben audiológussal fülnyomatot vesznek a pácienstől és azt használják fel egy fülhallgató testének elkészítéséhez, akkor a probléma meg van oldva; szigetel (általában 25-30 dB értékkel számolnak, ami nem csekély), pontosan illeszkedik és homogén, vagyis azonos anyagból épül fel a teljes fülhallgató test.

Ezekhez a fülhallgatókhoz speciális meghajtókat (driver) használnak, ami nem a szokásos dinamikus driver rendszerű (hangszóró membránhoz hasonló felépítésű, de általában valamilyen műanyag származékot mozgat egy tekercs), hanem úgynevezett armatúra (balanced armature) ahol a tekercs egy fémházban található és egy tű szerű valamit mozgatva szólal meg a hang.
Előnyük, hogy sokkal jobban hangolhatók, mint dinamikus társaik, megfelelően összekötve és elektronikával ellátva pedig igazán teljes hangképet, teret lehet velük elérni.
Ennek megfelelően ma már kaphatóak akár 8-10-12-14 driveres modellek is, természetesen ennek megfelelő árazással.

Ezekeket az egyénre szabott fülhallgatókat nevezzük mozaik szóval CIEM-nek (custom in ear monitor).

ciem2


A CIEM gyártás úttörője egy amerikai hangmérnök, Jerry Harvey, aki zenekarok hangosítása közben rájött, hogy a zenészeknek milyen kiválóan alkalmazható olyan egyénre szabott monitor megoldásnak a CIEM, amelynél a színpadon a tökéletes szigetelés és az egyénre szabott hangmenet megvalósítható. A hír gyorsan terjedt, először kamionból árulták az ilyen füleseket, később cégek alakultak (Ultimate Ear, Noble, Jh Audio, 1964 ears) akik kizárólag ilyen rendszerű fülhallgatók gyártásával foglalkoznak.

Jelenleg a felsorolt 4 „óriás” eladási statisztikája a legnagyobb, de ennél jóval nagyobb számú cég foglalkozik ilyen termékek előállításával.

HASZNOS LINKEK

 

RHA-Audio márkaoldal:rha-audio.com/hu
SoundMAGIC márkaoldal: soundmagic.muzix.hu
Awei márkaoldal: awei.muzix.hu
Muzix webshop: muzix.hu
Muzix blog: blog.muzix.hu
Inda blog: muzix.blog.hu
MuzixGroup: muzixgroup.hu

facebook
facebook.com/SoundMAGICMagyarorszag
facebook.com/AweiMagyarorszag
facebook.com/RHAAudioMagyarorszag
facebook.com/MuzixGroup

Szólj hozzá

Fülhallgató