2016. jún 15.

SoundMAGIC BT20 – Kis fejes kékfoggal!

írta: MUZIXblog
SoundMAGIC BT20 – Kis fejes kékfoggal!

Töredelmesen be kell vallanom, hogy a férfi ember lusta…de igénye van a minőségre.

Mikor a mobil zenehallgatás rögös útjára tévedtem, két cél lebegett előttem; minőséget, minél hordozhatóbb méretben. Ez hellyel közel meg is valósult. Nem gondoltam viszont a kényelmetlenségekkel együtt járó tényezőkre, amelyek hordozhatóság esetén is felléphetnek. Mik is ezek?

Nagyon gyakran telefonálok; hívnak, vissza kell hívnom másokat. Ez rendre a zenehallgatás végleges megszakítását eredményezi, de nem is ez a legnagyobb gond. Füles ki a fülemből, DAP, erősítő kombó megállít és telefont felvesz…ez rendszerint elég nagy nyűg, gondolkodtam is, hogy lehet ezt kiküszöbölni.
Aztán jött ez a kis fejes ami un Bluetooth technológián alapul. A lényeg, hogy a digitális impulzusokat kapott fejes egység alakítja át analóg jellé, majd hanggá zenéinket.

bt20.1

És teszi mindezt kábel megléte nélkül!

Igen, de úgy hallottam ez a technológia még gyermekcipőben jár, igazán minőségi hangot nem tudunk ezen a forráson hallgatni.
Valóban igazak ezek a híresztelések? Vagy fejlődött valamit a technológia az utóbbi években?

Találkozik-e a sokoldalúság az igényes mobil zenehallgatással?

Ennek jártam utána!
A fejes maga nem túl méretes, batár otthoni fejesekhez szokott szememnek kissé humorosnak hatott feltenni a fejemre…apropó feltenni! Ez nem fül köré ülő (circumaural) hanem fülre ülő (supraaural) fajta, tehát a fülkagylóra ül rá. Emiatt is kisebb a megszokott fejesekhez képest, de az általam már kipróbált fülre ülő modellek méretét sem éri el.

bt20.3

Tüzetesebben megvizsgálva viszont igen minőségi benyomást kelt a kicsike; masszív acélbetétes fejpántja könnyen állíthatóak és a fejtetőn bőrbetétesek, párnái bőrszerű (valódi bőr?) anyagból készült kényelmes darabok, kicsire összecsukható, ráadásul kapunk hozzá egy méretes merev dobozt, amibe bele is tehetjük.

bt20.4

Jár hozzá töltőkábel (bal oldal tetején található a töltő nyílás) és egy fejes audio kábel, ha mégis vezetéken akarjuk hallgatni a zenéket. Szerintem erre semmi szükség, mint a későbbiekben elemzem, nem érezhető különbség a kábel javára, de ha lemerül a headset-ünk esetleg tovább hallgathatjuk kábelen. Viszont erre elég kevés az esély, hiszen a beépített lítium polymer akkuval 15 óra használatot ígér nekünk a gyártó egyetlen töltéssel, ami átlagos (napi 2-3 óra) használat mellett hetente egy töltést kíván meg tőlünk. Ezt támogatja a bluetooth legújabb szabványa (4.0), ami sokkal takarékosabb energia felhasználást tesz lehetővé.  Jól hangzik, amit én tapasztaltam, hogy egy hét után sem merült le teljesen, de óvatosságból rátettem töltőre.

bt20.2

Kapunk hozzá egy apró használati utasítást tartalmazó papírt is, ezen könnyen végigkövethetjük, mire is képes a kis fejes, mit tud nekünk nyújtani a zenén kívül.

És akkor itt folytatom a kezdeti monológom; vagyis megoldás lehet-e az általam vázolt problémákra egy Bluetotth headset?

A válaszom igen, ugyanis itt kiküszöbölöm a telefon erősítőjét, DAC egységét, kizárólag a bluetotth modul dolgozik, tehát nem kell külön lejátszót vásárolnom, ráadásul ha hívnak azonnal fel tudom venni, tudok rajta beszélgetni, majd a hívás után visszaválthatok zenére…és akinek még ez sem elég az utoljára hívott számott fel is hívhatom. Hogy lehetséges ez?

A bal oldalon van egy gombsor, ami egy több funkciós gombbal a közepén teszi teljesség életünket. Ez a gomb hívást fogad és megszakít, zenét indít és megszakít, sőt hívást (legutolsó hívott fél) kezdeményezhet. Van egy ( + – ) gombunk, ami a hangot erősítheti, halkíthatja (maximális hangerőt jelzi csipogással) és két oldalt egy léptető gombunk, amit gyors keresésre is használhatunk. Így válik teljessé a mobil zenehallgatási élvezet, nem szakad meg a zenefolyamat, csak rövid időre és irányíthatok a fejes egységről, nem kell még a telefont sem elővennem.

bt20.5

Ez eddig nagyszerű, de mit mutat a kis kütyü zenei anyagokkal?

Itt meg kell említenem egy viszonylag újnak számító szabványt amit APT-X adatátvitelnek neveznek, ez a bluetooth technológia utóbbi időkben keletkezett egyik legnagyobb vívmánya, ami abban merül ki, hogy átvitelnél, a ha az adó és vevő készülék is tudja a szabványt, akkor 16 bit 44 KHz adat átvitellel dolgozik egyes anyagoknál. Az „egyes anyagok” meghatározás azt jelenti, hogy ha az adott zene fájl legalább 16 bit 44 KHz felbontású (CD általános szabvány), akkor ezzel a felbontással kerül át a fejes egységbe. A fejesünk és a telefonom is tudja az APT-X technológiát, jelen esetben ez nem lesz akadály.

Könnyen párosítható a telefonommal (G4), de olvasom, hogy NFC kompatibilis, tehát egyetlen érintéssel „párosodik” az arra képes telefonnal…és valóban! Egyetlen alkalommal sem tapasztaltam leállást, szakadozást,kiesést. Ha le kellett vennem a fejemről (beszélgettem valakivel) akkor is egyetlen gombnyomással visszazökkent a zenei adatok tengerébe, ami nagyon tetszett. Ez már igazán kényelem felső fokon.

bt20.6

Hang

Most nem írnék hosszasan, zenékre bontva, mert a bevezető már így is technicista jellegőre sikeredett, de ez megkerülhetetlen egy ilyen technológia bemutatása kapcsán.
Hangja simán hozza egy átlagos vezetékes fülhallgató (nem 2-3 ezer forintos, inkább  10+ ezres kategória) szintjét. Úgy tudnám megfogalmazni, hogy egy szeletet mutat a zenéből. Tisztességes mélyek a méret ellenére, de nem megy túl mélyre, nem drum’n bass a fejes.
Azért a zongorának is van alja, de kissé gép, a bőgő is megszólal, összességében a hangképe egységes és itt nincs hiányérzetünk a mély energiák mennyiségét illetően. Még azt is ráfoghatjuk, hogy enyhe V karakter jellemzi, amennyiben a közepek egy kissé hátrébb vannak, de persze jelenlétük meghatározó. A magasai enyhén vágottak, de minden hangszer megszólal, nem tompa, életlen, inkább ez is a kiegyensúlyozottság felé viszi el a fejest. Ezért írtam hogy a zene egy szeletét kapjuk…persze nem menzai adaggal méri a szeletet.

Kellő hangerő, hallgatható karakter.

Tere nem túl nagy, de elég helyet hagy a hangszereknek. Hangereje zárt térben kimagasló, de tömegközlekedésen is csak ritkán kellett jobban fülelnem, pedig közismerten süket féle vagyok, sajnos erősebb hangerőn hallom igazán a zenék nagy részét.
Visszatérve a tömegközlekedésre….nem zajszűrős a fejesünk, de kellően rázárul a fülre, így bőrpárnáinak köszönhetően nem szűrődnek be az átlagos utcai és jármű zajok.

Kábellel mintha kissé simulna a közepek teteje és magasak alja…talán leheletnyivel finomabb lesz, de nem markánsan. Semmi esetre nem éri meg felváltani e páratlan szabadságot némi – alig hallható – javulásért, maximum ha teljesen lemerült készülékünk.

Ez kellemes csalódás volt, nem vártam ettől a pöttöm szerkezettől ekkora hangot. Most ne Sennheiser, AKG vagy Sony nagyágyúkat képzeljünk el, de tisztességes hang, garantálom mindenkinek meglepetés lesz!

Összehasonlítva egy csúcs kategóriás bluetooth fejessel (épp a napokban járt nálam egy Sony MDR 1ABT potom százezres árral) érződik a nagy testvér fölénye, nagyobb tér, nagyobb dinamika…és több mint háromszoros ár. A maga 30 ezres kategóriájához képest egy meglepően jó hangú fejhallgatót ismertem meg.

Aki egy eszközzel akarja megoldani napi mobil zenehallgatási igényeit, nem akar százezreket költeni annak ajánlom hallgassa meg, próbálja ki!

 

HASZNOS LINKEK

SoundMAGIC BT20

SoundMAGIC márkaoldal: soundmagic.muzix.hu
Muzix webshop: muzix.hu
Muzix blog: blog.muzix.hu
Inda blog: muzix.blog.hu
MuzixGroup: muzixgroup.hu

facebook
facebook.com/SoundMAGICMagyarorszag
facebook.com/MuzixGroup

Szólj hozzá

Fejhallgató