2016. jún 15.

SoundMAGIC HP150 - Részletteljes mennydörgés!

írta: MUZIXblog
SoundMAGIC HP150 - Részletteljes mennydörgés!

Kissé gondban voltam, amikor a SoundMAGIC HP150 besorolásán gondolkodtam.

Hordozható-e, vagy nem?
Úgy döntöttem, hogy ez hordozható fejhallgató kategóriába (is) sorolható típus.
Zárt, nagyméretű, erős meghajtást igénylő, de sokkal jobban ki tudja szolgálni egy DAP-AMP páros, mint nyitott társát a HP200-at.
Ez jó hír azoknak, akiknek semmi gondot nem okoz egy 10 cm átmérőjű bőrpárnával borított fejhallgatóval utcán sétálni, tömeg közlekedni és közben elmélyülni a Metallica zenei sokszínűségében. Hogy miért pont ezt a zenekart választottam, majd kiderül.

hp150.1

Felépítés

A fejhallgató fejpántja és annak mechanikai tulajdonságai szinte azonosak a nagy testvérrel, itt is puha bőr, kemény acél és időt álló ABS műanyag kombinációjával érhetjük el a 3D fejre igazítást.
A fülrész azonban más.
Ez egy zárt fejhallgató. Annak minden pozitív és negatív tulajdonságával.
Pozítív pontként megemlíthető a nagyon jó izoláció (főleg bőrpárnával), kisebb teljesítményű erősítőigény. Viszont rendszerint kisebb térszélességgel rendelkeznek, illetve nyáron a befülledhet a jó záródás miatt. Sajnos gyakran előfordulnak kopogós zárt fejesek is, ez a test rezonanciájából fakadó hatás, kíváncsi vagyok, itt előfordul-e?

Fontos kiemelnem, hogy ennél a kialakításnál sohasem zavarunk másokat, kifelé teljesen hangszigetelt!

hp150.2

Tartozékok

Tartozékok szinte megegyeznek a nyitott változatnál tapasztaltakkal, 6,3 jack toldó és kemény szövet doboz. Otthoni zenehallgatáshoz ajánlom a szintén tartozékként szereplő hosszabbító kábelt amellyel 3 méterre növelhető a vezeték hossz.

hp200.1

Hang

Könnyebben hajtható, mint a nagy testvér, de a bejáratás itt sem maradhat el, sőt!
Ez életem egyik legnagyobb eltérést mutató fejhallgatója bejáratás előtt és után.
Kíváncsiságból azonnal feltettem mikor kibontottam a csomagolásból és szinte hihetetlen módon Perahia zongorája teljesen eltűnt. Nem volt a helyén, helyette valami apró fénytelen buborék pattogott. Meghallgattam már egyet s mást, de itt én is azt hittem, hibás a fejhallgató.
2(!) teljes nap járatás után már gyengén, élettelenül ott volt a zongora, de a későbbi változat kósza árnyképe volt csak.
Egy hét után hallottam végre a megszokott hangokat. Ezt nem elrettentésképp írtam, hanem azért, hogy ne ijedjünk meg, ha frissen kibontva teljesen más hangkép fogad minket.

hp150.6

Hangképe klasszikus V alakú. Ez rendszerint a magas és a mély hangok kiemelését jelenti a közepek kissé (vagy nagyon) hátrébb kerülnek, sok zenehallgató szereti ezt a hangképet, illetve bizonyos zenékhez kifejezetten ajánlott. Rendszerint ezek a fejesek meleg karakterűek, ez alól kivételt képez a tesztelt példány, szerintem itt a mély tartománynak nem az egészét hozták előre, a mélyközepek egyáltalán nincsenek túlsúlyban, inkább a mélyek legalja hangsúlyos. Ettől akár morózus is lehetne, de a magasak ilyen fokú részletezettsége miatt ez egyáltalán nem jellemző, ehelyett egy igen részletező hangképhez képzeljünk el egy szubbasszus kiegészítést.

hp150.5

Most rendhagyó módon ismert márkák zárt fejhallgatóihoz hasonlítom a HP150-et.

Elég ismert típus az Audio Technica M50x névre hallgató fejese. Szintén mély kiemelt típus, viszont itt ráül mindenre a mély tartomány, számomra minden arról szól. Kevésbé részletes mint a Hp150, egy alapvetően brummogó, morózus termék, a Soundmagic üdvöskéje minden szempontból jobban tetszik. Itt látom igazán, milyen különbségek lehetnek két V karakterű fejhallgató hangképe között.

Egy klasszikus V karakterrel folytatom, ez a Beyer Dynamic DT770-es zárt fejese. Itt azért minden jóval visszafogottabb, ők teljesen másképp képzelik el a szélek hangsúlyozását. A HP150 kissé erősebben teszi, de hasonló eszközökkel. A magasak jobban érezhetőek, a mélyek nagyobbat ütnek, még a gyomrom is beleremeg. A basszus lefutása azonban gyors, nem ül rá más tartományra, viszont megmutatja, hogy jelen van és mire képes, ha táncra kérik. A DT770 egy nyugodtabb hangkép, klasszikusra jobban el tudom képzelni, de metált, rock-ot mindenképp a HP150-en hallgatnék.

Egyébként a közép tartomány visszafogottsága ellenére igen egyenletes, természetes, a V alakot pedig ne úgy képzeljük el, hogy minden csilingel, nagyon kulturált előadó.

A sokásos DAP-AMP kombóm szépen meghajtja, de érzek még benne potenciált, így rákötöm a Lars&Ivan nagyágyújára a THA21 névre hallgató csöves csodára. Na ez már igen! Hangkép egyenletesebb, bár hallom a V alakot, de minden jobb, egységesebb.

És a műfajok. Említettem már, hogy nem klasszikus zenére ajánlom, hát akkor mire?
Nos modernebb zenéken egyértelműen viszi a pálmát, a rock vagy metál zenét pedig egyenesen neki találták ki. A rockzene nagyon sok összetevőből áll. minden tartomány képviselteti magát, olykor dallamos, lágy, olykor pedig vad, fékezhetetlen és kemény. Nyilván egy visszafogott fejes egy idő után rendkívül unalmassá válhat, elveszíti a rockzene az életterét. Itt erről szó sincs, minden összeáll, ott vagyunk, minden rezzenés értünk van.

Dobozhang. Zárt fejesek gyakori velejárója. Itt nem találkoztam vele, a nyomát sem hallom, ez igen jó hír. Tere kissé keskenyebb, mint nyitott testvéréé, de kellően nagy és mély, ezzel sincs gond.

hp150.3

Krall tónusainak visszahúzódását kompenzálja a hangszerek előkerülése, a dobok, a gitár, a zongora egyértelműbb mint eddig bármikor.
Olyan apró neszekre leszek figyelmes, amit eddig sohasem hallottam…érdekes, ahogy ezek megjelennek és a zene szerves részét képezik.
Hamilton kissé hátrébb lépett, nagyobb teret kapott a dobos és a zongorista. ezzel együtt minden egységesnek hallható, senki nem lép a másik lábára, megértik egymást, régen együtt zenélnek.

És a Metallica…
One esetén a helikopter szabályosan átvonul a fejemen, majd a szólógitár olyan metszést visz végbe a kisagyamban, amit a semmiből előbukkanó dob már nem tud túlszárnyalni, igaz néha beleremegek a lábdob beütéseibe. Ez a fejes metálra termett…

Jól megválasztott lejátszó kötelező! Agresszív hangra hasonló karakterrel reagál, ezért ne erőltessünk ilyen készülékeket, mert fémes választ kaphatunk.

hp150.7

Végszó

Ára a már szóba hozott két fejes környékén, nagyjából 50 ezer alatt.  Teljesen korrektnek érzem, tökéletesen megállja a helyét, mindenképp egyéni preferencia döntése, ki mit választ. Kényelemre, anyagminőségre nem lehet panasz, ha bejárattuk egyszer, nem fogunk csalódni.

Kategóriájában zárt fejhallgatóként bátran merem ajánlani a Soundmagic HP150-et!
Modern, rock, metál zenére pedig kifejezetten javasolt, de vigyázzunk, nehogy az első hangok után beleszeressünk, mert onnan nincs menekvés, meg kell vásárolnunk!

 

HASZNOS LINKEK

SoundMAGIC HP150

SoundMAGIC márkaoldal: soundmagic.muzix.hu
Muzix webshop: muzix.hu
Muzix blog: blog.muzix.hu
Inda blog: muzix.blog.hu
MuzixGroup: muzixgroup.hu

facebook
facebook.com/SoundMAGICMagyarorszag
facebook.com/MuzixGroup

 

Szólj hozzá

Fejhallgató