2016. jún 14.

SoundMAGIC HP200 – Nyitott kapukkal

írta: MUZIXblog
SoundMAGIC HP200 – Nyitott kapukkal

Tények:

– Fület körülölelő (circumaural) fejhallgatók általában nem utcai zenehallgatásra szolgálnak
– Nyitott fejhallgatók végképp nem erre vannak tervezve
– Rendszerint ezek a fejesek nem a könnyen hajtható kategóriába tartoznak, ezért kár kísérletezni telefonnal

Tehát adva van egy mobil zenehallgatással foglalkozó blog amiben most egy kizárólag otthoni zenehallgatásra szánt fejhallgatót tesztelünk. Vajon miért?

A válasz szerteágazó, főbb elemei az otthoni zenehallgatást, mint rész folyamatot emelik ki, nyilván nem mindenki hallgat kizárólag útközben zenét, illetve egy nagyméretű fejhallgató hangképe, tere, részletei mindig mást mutatnak, mint egy apró fülhallgatóé.
Tehát ez most egy ellenpont, illetve figyelem felkeltés; mit tehetünk, ha teljes értékű otthoni elvonult zenehallgatásra vágyunk?

 A Soundmagic HP200 egy nyitott fejhallgató.

hp200.3

Ennek vannak előnyei és hátrányai.
Előnyei közé tartozik a szellős, nyitott tér, gyakorta zeneszobában érezhetjük magunkat hallgatásakor, ezt zárt társaik kevésbé tudják elhitetni velünk.
Hátránya, hogy a nyitottság kifelé is érvényes, vagyis kifelé is majdnem akkora hangerővel szól, mint befelé, ezért a körülöttünk épp pihenni szándékozó embertársainkat, családtagjainkat zavarhatja, ezért tanácsos külön helyiségben, szobában hódolni ilyen irányú szenvedélyeinknek. Azért a helyzet nem ilyen drasztikus, rendszerint 2-3 méterre már csak foszlányok jutnak el és a legtöbb embert ez nem irritálja. Viszont ha kellő hangerővel hallgatjuk kedvenc zeneszámainkat, ezzel számolnunk kell.

hp200.7

Felépítés

Méretre Beyerdynamic nagyságú, tehát elég testes, bár egy AKG 701 azért nagyobb külső átmérővel rendelkezik. Szerencsére a pánton szerteágazó állítási lehetőségek kínálkoznak, nem csak fejnagysághoz hangolhatjuk, hanem előre-hátra dönthetjük is az összekötést, ezáltal bármilyen fejformára rászabhatjuk a fejhallgatót. Egyébként nagyon kényelmes, puha bőrpárnákkal a fül és pántrésznél. Kényelemre nem lehet panasz.

Anyagminőség nagyon jó, fém, bőr és műanyag, de mindegyik a legjobb fajtából; a fém acélos, a bőr lágy és puha, a műanyag pedig ránézésre tartós. Negatív visszajelzések a tartósságukkal kapcsolatban nem fellelhetőek, bátran kijelenthetjük tehát, ezzel sem lesz gond.

hp200.6

Tartozékok

Egy kellő nagyságú kemény szövet borítású koffert, egy toldó vezetéket és egy 3,5-6,3 mm-es jack toldót kapunk hozzá tartozékként, szerintem többre nincs is szükség. A kábele alapból kb 1,2 m hosszú, de a toldóval ez 3 méteresre növelhető. Sokat gondolkodtam, miért nem egy hosszú kábelt mellékel hozzá a gyártó, de úgy láttam gondolt a modern, mobil meghajtásra is, amennyiben egy DAP-erősítő kombóval hajtjuk meg a fejest, kényelmesen mozoghatunk vele otthon, nem vagyunk helyhez kötve. Természetesen egy asztali fejhallgató erősítőtől már kellő távolságban illik összekötni a toldóval, hiszen így kényelmesen, akár karosszékből is élvezhetjük zenéinket, relaxálhatunk rájuk.

hp200.8

Hang

Ki kell emelnem két fontos dolgot elöljáróban, hozzátéve, hogy ezek nem hibák, hanem az adott típusra jellemző “karakterek”:

1. Ezt a fejhallgatót nagyon alaposan be jkell járatnunk, ami ebben az esetben a 100-200 órát is elérheti. Míg ez nem történt meg, kérek mindenkit, ne hallgassa meg, mert a végső hangképtől jelentősen eltérő minőséget fog hallani. Fokozatosan 1-2 hét alatt juthatunk el a végleges hangképhez, természetesen ne riasszon el vállalkozó kedvűeket a bejáratás közbeni  zenehallgatás, csak nem fogjuk rögtön a gyártó által megálmodott hangot megtapasztalni.

2. Ez a fejhallgató egy nehezen hajtható típus. Ez nem elsősorban az impedanciájára (belső ellenállás) vonatkozik, mert az kellően csekély. Még csak nem is az érzékenysége ami a szűk keresztmetszet, bár ez a 95 dB azért nem az érzékeny kategória, itt már sejthetjük, hogy egy erős, részletes, lineáris erősítőre lesz szükségünk. Az ördög a részletekben rejlik és itt most ez teljesen igaz. Minél nagyobb, drágább komponensekre kötöttem a fejhallgatót annál jobb, szebb hangot hallottam. Kezdtem telefonnal, itt annyi történt, hogy megszólalt. Hordozható DAP-pal már kinyílt a tér, de a dinamika nem volt az igazi. Mint később kiderült, ez a DAP erősítőjének “hibája” az AK100-at nem fejhallgató meghajtására tervezték, ám léteznek manapság olyan DAP-ok, amik elég jól használhatóak ezek meghajtására is, tehát azonnal ne vessük el ezt a lehetőséget sem. DAP-erősítő mobil kombóval egy teljesebb, nagyobb, dinamikusabb hangképet kaptam, ami már megüti azt a mércét ami miatt az ember ilyen zeneszerszámot vesz. De az igazi énjét asztali fejhallgató erősítővel nyújtotta, itt éreztem először, mit is tud igazán ez a füles. Szerintem a hangképének a legjobban egy lágy csöves, de erőteljes karakter áll igazán jól, én ezt a Lars&Ivan cég THA21 asztali csöves erősítőjében találtam meg. Igaz ez a darab 200 ezer forint, amit nyújt az kárpótol  mindenért.

hp200.5

Ezek a tulajdonságok – több-kevesebb módosulással – szinte minden nagy méretű fejhallgatóra jellemzőek, ennek ellenére fontosnak tartottam az adott típusnál is kiemelni őket, mert könnyen érhetnek csalódások olyan zene szeretőket, akik nem ismerik ezeket a kritériumokat.

Ezek után beszéljünk a tényleges hangképről. Nagy tér, hihetetlen részletesség, végletekig precíz, elemző, analitikus. Először ezek a szavak jutnak eszembe ha a HP200-ra gondolok. Itt be kell vallanom, nekem ez a hangkép nem a kedvencem. Én a testes, meleg, mélybe hajló, kellően részletes hangképet kedvelem, tehát elsőre nekem idegen volt ez a hangzás világ. De ahogy lépkedtem felfelé a meghajtói ranglétrán, úgy vált egyre simábbá a hangkép és az asztali erősítővel már számomra is hosszú ideig hallgatható zenei világ fogadott.
Viszont vannak olyanok (számosan) akik kifejezetten a részletező (de nem éles, bántó) analitikus hangképet kedvelik, nos nekik melegen ajánlom ezt a fejest!

Legyen szó Diana Krall hangjáról, ami olyan precízen és felső regiszterekkel jelenik meg, ahogy sehol máshol nem hallottam, vagy egy klasszikus zongoraversenyről, ahol Perahia zongorájának, húrkészletének minden porcikája belevésődik fülünkbe, a HP200 hihetetlen precizitásáról tesz tanúbizonyságot. Ez a közép tartomány felső részénél is tetten érhető, szerintem itt van egy kiemelése a fejesnek, amit a csöves asztali szett jól kezel, kisimít.

Közepek alja viszont jóval kevésbé hangsúlyos, annyira nem, hogy a közép basszus szinte hiányzik. Mélyekkel nem túl bőkezűen adakozik a fejes, talán pont annyit biztosít ebből, hogy ne nevezhessük mélyhiányosnak, de a basszusbombákat kedvelők ne ezzel próbálkozzanak, persze el kell ismerni, hogy a nyitott fejhallgatók nem a mindent betöltő és megrengető basszusukról híresek.

Hegedűi szépek, pontosak, nem bántóak. Terét nem győzöm hangsúlyozni, abba nem lehet belekötni, széles, kellően mély és egységes. Klasszikus zenére, jazzre kifejezetten ajánlom. Női énekhangjai életszerűek.

hp200.4

Végszó

58520 forintos árával a HP200 a nyitott fejhallgatók közép kategóriáját célozza meg. A terében, precizitásában azonban ezen szerintem túlmutat. Akik az analitikus, kiegyenlített hangzás szerelmesei, feltétlenül vegyék próbálják ki, hallgassák meg, szerintem nem fognak csalódni.
Külföldi oldalakon (Head-fi) nagyon elismerően, pozitív felhanggal írnak róla,el kell ismernem, nem alaptalanul.
Hangképe teljességét megfelelő forrással tudja kihozni, megmutatni, ezt mindenképpen vegyük figyelembe.

A Soundmagic HP200 szerintem egy igazi otthoni zeneszerszám; kikapcsol, precízen bemutat és odaszögez minket esős napokon, vagy munka után karosszékünkhöz, én speciel 4-5 éves Cabernet Franc-ot ajánlok mellé!

 

HASZNOS LINKEK

SoundMAGIC HP200

SoundMAGIC márkaoldal: soundmagic.muzix.hu
Muzix webshop: muzix.hu
Muzix blog: blog.muzix.hu
Inda blog: muzix.blog.hu
MuzixGroup: muzixgroup.hu

facebook
facebook.com/SoundMAGICMagyarorszag
facebook.com/MuzixGroup

Szólj hozzá

Fejhallgató